Otsikossa en viittaa miehiin vaan maalimiehiin. Jääkiekkopiireissä miehet huutelee, että naisia vois olla enemmän, niin koirapiireistä voin vastata, että miehiä vois olla enemmän. Olisi kiva, jos joku ukko vois joskus ukoksi tulla. Voin veikata, että meidän treeniryhmä ottaisi muutenkin ilolla vastaan vierailevat maalimiehet.

Vasti on ollut hakutreeneissä nyt nelisen kertaa. Ensimmäisellä kerralla tehtiin pelkkää makkararinkiä(= ihmisiä on ringissä/ sikinsokin ja vuoronperään kutsuvat koiraa ja palkkaavat, kun koira tulee luokse.) ja se olikin aikas ihmeellistä aluksi. Koiran mielestä vieraat ihmiset ei nyt niin hirveän mielenkiintoisia ole, että niiden luokse tarvisi mennä moikkaamaan. Autoin alkuun ja Vasti pääsi namin makuun. Sitten juoksi itsenäisesti ja onnellisena ihmisten välillä. Toisellakin kerralla tehtiin makkararinkiä ja silloin pentu jo muistikin, että tämä on nyt se tilanne, kun todellakin kannattaa mennä niiden vieraiden luokse.  Arjessa olen kiitollinen siitä, ettei koiraa vieraat sillä tavalla kiinnosta. Haistaa kyllä, mutta sitten taas touhuaa omiaan. Vasti on sosiaalinen ja avoin, muttei Emman tavoin rakasta kaikkia.

Pistoja Vasti on tehnyt kolmena treenikertana ja kehitys on ollut huimaa. Ekalla kerralla koira oli ymmärettävästi kuula hukassa, mutta ukot kuitenkin löytyivät. Toisella kerralla eka ukko oli hakemista, mutta sitten koira taas muisti homman nimen. Kolmannella kerralla heti, kun laitoin koiralle spkl-liivin päälle, oli se jo intoa täynnä. Ukot löytyivät hienosti ja kolmannesta otti hajun jo keskilinjalta. Ukot olivat n. 15-20m syvyydessä.

Jo ennen kuin aloitimme treenauksen, päätin, että hakutreenit tehdään pienestä pitäen liivit päällä. Siten koira ehdollistuu pikkuhiljaa siihen, että liivi tarkoittaa työskentelyä. Emman kanssahan tehtiin hakua jonkin verran, mutta sen kanssa en ottanut lajia kovin vakavasti. Vastin kanssa haluan tehdä perustan vahvaksi, jotta päästään kisaamaan ja ehkä joskus toivottavasti oikeasti auttamaan etsinnöissä.

Haun alkuopetuksessa on monia tapoja, mutta itse en halunnut, että koira oppii näkö- tai ääniärsykkeeseen. Niinpä me ollaan alusta lähtien tehty puhtaasti nenällä töitä. Ensimmäiset ukot olivat piilossa vain muutamien metrien päässä keskilinjasta. Koira oli liinassa kiinni ja kun huomasin, että otti hajun, päästin ukon luokse. Tässä tavassa täytyy tietysti osata lukea koirastaan, koska se saa vainun, mutta siinä suhteessa Vasti on aika helppo tulkittava. Vasti kun saa hajun, nenä värisee, korvat ja häntä kohoavat, koko olemus terävöityy ja sitten koira lähtee etenemään aikamoista kyytiä.

Se on ollut erittäin mukavaa, että siskoni on innostunut maalimiehenä olosta. Voin tarvittaessa kysyä ehtiikö ja tähän mennessä on tullut innolla mukaan. Vastilla on myös käytetty maalimiehinä lapsia, josta olen erittäin kiitollinen! On tärkeää, että koira oppisi etsittävän voivan olla minkä ikäinen, kokoinen ja sukupuolinen tahansa, koska kokeissa ja oikeissa tilanteissa ukot voivat olla muitakin niitä n. 30-40v naisia. :D